Kuidas hoida end armastuse voolus?

Armastusest ja selle olemusest räägitakse tänapäeval palju. Tegelikult mitte ainult tänapäeval, see on läbi aegade olnud põnev teema, mida lahata. Mis on armastus läbi joogaprintsiibi ning kuidas saada ihaldatud armastus?

Mäletan selgelt üht hetke, mil olin 10-aastane. Juhtusin kuulma tol ajal, 80ndatel, populaarset saadet “Doktor Noormann”, kus lahati noorte hinge- ja armuprobleeme. Istusin õues trepil, raadio mängis ja siis see juhtus. Saatejuht luges ette ühe kuulaja kirja, kus noormees oli elus pettunud ja väitis, et armastust ei ole olemas.

Jahmatus mu hinges oli suur. Kuidasmoodi armastust ei ole? See hetk ja teadmine, et on inimesi, kelle jaoks pole armastusevoog iseenesest mõistetav, talletus kuhugi sügavale mu sisse. Ma ise uskusin, et armastus on olemas, aga südamesse kerkis siiski ka küsimus, et kas tõesti on olemas elu ilma armastuseta?

Tean, mis ei ole armastus

Juba lapsena tajusin, et armastus on püha ja selles peitub tõde. Mõistsin, et armastus tõstab meid üles maisest sfäärist. Noorukina ei osanud ma seda muidugi selliselt sõnastada, aga tunne oli olemas. See tunne, mis juhtis mind edasi armastuse-otsingute radadele.

Õppisin, mis ei ole armastus – armastus ei ole omamine, kiindumine, klammerdumine, pühendumine, ohvrimeelsus, kirg, seksuaalsus ega sõprus. Armastus on meelemängudest puhas, seda ei saa “välja teenida”. Küll aga saab läbi armastuse tõsta näiteks sõpruse, kire ja intiimsuse taset.

Armastusevooga loome oma elu

Armastus on see, mis paneb kõik elama. Oluline on taipamine ja mõistmine, et armastus on midagi, mis ei asu meist väljaspool. Armastus on meie sees, selle allikaks on meie enda kõrgem mina. Tihti arvame ekslikult, et sõltume armastusest ehk sellest, mida teised meile jagavad, kuid see ei ole nii. Me ise oleme enda maailm ja kui välismaailm on meie sisemuse peegeldus, siis on sama ka armastusega. Mina, sina ja me kõik oleme need, kes loovad armastusevooga oma elu.

Sageli kurdavad inimesed, et nad ei leia armastust või kaaslast, kes oleks nendega samal tasemel. Nagu ikka nende asjadega on, maailma muutes tuleb alustada iseenda muutmisega. Avades südame päris armastusele, hakkame tõmbama ligi inimesi, kes on samamoodi kontaktis oma sisemise armastusevooga. Armastus ei küsi tegelikult partnerit või kedagi teist. Sinu enda olemus ongi armastus!

Kaitsemüürid ei lase energial liikuda

Joogafilosoofia käsitleb armastust elu liikumapaneva jõuna. Armastus suurendab kaastunnet ja tundlikkust teiste suhtes ning aitab vabaneda kaitsemüüridest, mis eraldab meid armastusevoost.

Tegelikult on armastus kõik üks suur voog, pole olemas erinevaid armastuse liike, näiteks ema ja lapse või mehe ja naise vahel. Selline lahterdamine on välja mõeldud meie meele poolt ega sobitu joogafilosoofia konteksti.

Põhjus, miks nii paljud väidavad, et nad pole armastust kogenud või seda kurvameelselt igatsevad, peitub südamekeskuse lukustumises. Pole üllatus, et armastus elab meie südamekeskuses, kuid tänapäeva kiirustav ja tööle orienteeritud maailm on väga paljude ilusate hingede südamekeskused kinni pannud. Armastus, nagu kõik teisedki energiad, peavad liikuma ja voolama.

Avatud südamega haiget ei saa

Südame avamist takistab aga hirm haiget saada. Hirm olla nõrk, haavatav, lasta kedagi enda hinge ja südamesse ning siis seista silmitsi potentsiaalse võimalusega pettuda. Universumi külgetõmbeseadus ütleb selgelt, et “sarnane tõmbab sarnast”. Teisisõnu – kui sa kardad haiget saada ja sellele keskendud, siis paraku haiget sa ka saad. Kui sulgeme oma südame ja hoiame selle kinnisena, siis kogeme kõike, mis vastandub vabalt liikuvale armastusevoole.

Avatud südamega ei saa sa aga kunagi haiget. Siis tõmbad ligi küllust ja armastust kõigest ning kõigist. Mida rohkem end avad, seda rohkem ligi tõmbad. Lootus, et hakkad end avama alles siis, kui välismaailm sulle armastust saadab, on tühine. Esimese sammu peame ikka ise tegema, näidates oma soovide tõsidust.

Niisiis võiksime iga päev võtta hetke ja ühenduda armastuse allikaga, mis meie kõigi sees on. Tunnetada, kas see voolab ikka piisavalt ning kas süda on avatud kõige imelise vastu võtmiseks. Las armastuse võlukepike puudutab kõiki meie tegevusi, nii neid “tühisemaid” kui ka “tähtsamaid”, et saaksime märgata universumi imesid.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy